Időpont egyeztetés: Hétfő - Péntek: 9-18-ig   +36 (1) 613 8753,    +36 (70) 678-5015   |    1013 Budapest, Attila út 29. 4. em.

Online bejelentkezés

Dr. Padányi Csaba

Dr. Padányi Csaba

 • Szakterület: idegsebész, gerincsebész főorvos
 • Rendelési hely: 1013 Budapest,
  Attila út 29. 4. em.
 • Rendelési idő: hétfő: 16:00 - 20:00
Online bejelentkezés

Dr. Padányi Csaba idegsebész főorvos

Legfrissebb!!! 

Endoszkópos gerincműtét

Az első magyarországi műtétben Dr. Padányi Csaba főorvos Úr a magyar orvoscsoport oszlopos tagjaként vett részt az OKITI-ben.

Az endoszkópos gerincműtét olyan technika, mely során a klasszikus feltárásos módszerekkel szemben - hasonlóan a ma már rutinszerűen végzett térdartroszkópos műtétekhez-  2 db kicsiny, kb 1 cm hosszúságú, endoszkóp bevezetését lehetővé tevő bőrmetszésen keresztül történik a kóros gerincelváltozás (porckorongsérv,  gerinccsatorna- vagy gyökcsatorna-szűkület) műtéti megoldása.

            A nyílt műtéttel egyenértékű, sőt akár azt meghaladó minőségű és kiterjedésű a sebész rálátása a műtéti területre. Emellett a speciális technika minimalizálja a vérveszteséget és a fertőzésveszélyt.

            Az endoszkópos technika révén kiküszöbölhető a gerinc melletti izomzat kiterjedtebb roncsolása, leválasztása, így a következményes izomsorvadás és hegesedés megelőzhető, ezáltal  a gyógyulás folyamata felgyorsul, a maradványpanaszok jelentősen csökkenthetők, a betegek hamarabb mobilizálhatóak és nyerik vissza munkaképességüket.

            Jelenleg az endoszkópos gerincműtétek OEP-finanszírozott beavatkozásként vehetők igénybe.

 

Bemutatkozó: 1990-ben diplomáztam a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Ezt követően a MÁV Kórház Neurológiai és Idegsebészeti Osztályán helyezkedtem el, közben egy évet a „National Institute for Neurology and Neurosurery”-ben töltöttem Londonban a  Queen Square-en. A MÁV Kórház Idegsebészetének  későbbi megszűnése után néhány évre az Állami Egészségügyi Központ Idegsebészeti Osztályára , majd innen 2009-ben az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe kerültem. Jelenleg is OITI-ben dolgozom, a Gerincsebészeti Osztályon, ill. a járóbeteg szakrendelésen.

Kiemelt szakterületem a degeneratív, traumás, daganatos és gyulladásos gerincbetegségek, valamint egyes perifériás idegleszorításos („alagút”) szindrómák sebészi kezelése

Betegségcsoportok, amellyel hozzám fordulhatnak:

Minden olyan, -bármely kóreredetű- gerincbetegség, gerincelváltozás, melynél felmerül sebészi ellátás szükségessége, véleményezése 

Például:

 • Nyaki, háti és ágyéki porckorongsérv
 • Gerinccsatorna szűkület
 • Gerinc/csigolyatörés, egyéb traumás gerincelváltozások
 • Gerinc- vagy gerincburkon belüli daganatok
 • A gerinc bármely szakaszának ún. „instabilitással”, elcsúszással, deformitással járó elváltozásai
 • Gyulladásos gerincbetegségek előrehaladottabb stádiumai
 • Perifériás idegrendszeri daganatok
 • A perifériás idegrendszer egyes alagút szindrómái: csukló-, könyök-, térdtáji leszorításos kórképek

Kivizsgálás menete:

Az idegsebészeti vizsgálat három alapvető részből áll: a kórtörténet (anamnézis) felvételéből, a  fizikális vizsgálatból, illetve az esetlegesen már elkészült radiológiai képanyag (rtg, CT, MRI) értékeléséből.
Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy célszerű az idegsebészeti vizsgálatra már elkészült leletekkel, képanyaggal érkezni (gerincbetegségek esetén leginkább az érintett gerincszakasz MRI vizsgálata, perifériás idegbántalom esetén EMG/ENG ill. ideg-UH vizsgálat tanácsos), mivel korrekt és „végleges” sebészi véleményezés csak ezek birtokában lehetséges. Amennyiben készült valamely radiológiai vizsgálat, ne csak az írásos leletet hozza el, hanem a képanyagot tartalmazó CD-lemezt, filmet is,-  kizárólag az írásos lelet alapján nem adható vélemény! Természetesen lehetőség van még kivizsgálatlan panaszokkal, tünetekkel jelentkezni az idegsebészeti szakrendelésen, mely esetben a kivizsgálást megszervezzük, de ez esetben további  vizsgálatokra, újbóli visszarendelésre, további  időveszteségre kell számítani.

Kezelés:

 • gyógyszeres kezelés – ez vagy szájon át szedendő gyógyszer vagy infúziós kúra formájában történik.
 • elektromos kezelések és fizioterápia
 • gyógytorna
 • súlyosabb ,ill. konzervatív kezelésre nem javuló esetekben, megfelelő patomorfológiai elváltozás esetén műtéti megoldás (TB-finanszírozott ellátás keretében)
   


Legfrissebb blogbejegyzések