Időpont egyeztetés: Hétfő - Csütörtök: 9-17-ig Péntek 9-14-ig   +36 (1) 613 8753,    +36 (70) 678-5015   |    1013 Budapest, Attila út 29. 4. em.

Online bejelentkezés

Pályiné Hámori Zsófia

Pályiné Hámori Zsófia

 • Szakterület: gyógytornász
 • Rendelési hely: 1013 BUDAPEST, ATTILA ÚT 29. 4. EM.
 • Rendelési idő: kedd: 08:00 - 13:00
  csütörtök: 08:00 - 13:00
Online bejelentkezés

Pályiné Hámori Zsófia vagyok:

 • Gyógytornász  (Bsc), Semmelweis Egyetem, 2004.
 • Maitland-manuálterapeuta (level 1, 2a), Nemzetközi Maitland Intézet, 2009.
 • Okleveles fizioterapeuta (Msc), Semmelweis Egyetem, 2014.

További elvégzett tanfolyamok:

 • McKenzie A
 • Perifériás idegmobilizáció
 • Terrier I.
 • Szegmentális stabilizáció
 • Cranio-mandibuláris (Állkapocs-ízületi) terápia

Szemléletmódomban fontosnak tartom:

 • a részletes vizsgálatot követő egyénre szabott, oki terápia adása;
 • rendszeres konzultáció a beteg orvosával, gyógymasszőrével, és az asszisztenssel: team munka :) ;
 • jó kommunikáció és empátia a betegek felé;
 • célom: egy hosszútávú megoldás, segítségadás a betegeknek.

A módszerekről:

McKenzie-módszer a gerinc mechanikai eredetű elváltozásainak differenciáldiagnosztikai módszere, kiszűri és hatékonyan kezeli a porckorong-elváltozásokat, 80%-ban a beteg részéről aktív gyakorlatokat használ. A szakorvosi beavatkozásokat (idegsebészet, gerincműtétek..)  a betegek nagy százaléka el tudja kerülni, a megfelelő gyakorlatok időben történő alkalmazása következtében.  Szinte minden esetben szükséges kombinálni idegmobilizációval és mély-izom stabilizációs gyakorlatokkal, hogy az eredmény hosszútávon is megmaradjon.

Maitland-manuálterápia egy Nemzetközi Manuálterápiás Társaság által elismert, neuro-muszkuloszkeletális szemléletű vizsgálati és kezelési rendszer. Magában foglalja mind a csont-, az izom-, és a perifériás idegrendszer vizsgálatát és kezelését. A beteg fő tüneteinek eredetét e három terület összefüggésében keresi mind  aktiv és  passziv, azaz a terapeuta keze által végzett mozgatások által, miközben nemcsak a problémás területet, hanem az egész test működését tartja szem előtt. A vizsgálatból kapott manuálterápiás ill. fizioterápiás diagnózis adja a kezelés alapját, irányultságát illetve a következő kezelés kezdetén szükséges ellenőrző vizsgálatokat.

A Maitland manuálterápia degenerativ (pl. ízületi kopásokkal járó) mozgásszervi problémák esetén rendkívül hatékony, és a beteg által is érzékelhetően gyors javulást eredményez, legyen az nyak, hát, derék, vagy alsó, illetve felső végtagi degeneráció, de ugyancsak hatékony traumás elváltozásokat követő hosszan tartó rögzités miatt létrejövő mozgásbeszűkülések gyors kezelésére. A manuálterápia - oki terápia révén – kitűnő előkészítője az azt követő gyógytorna gyakorlatoknak, fájdalmatlanná teszi, illetve megkönnyíti azokat, nagymértékben meggyorsítja a funkció helyreállását.

Perifériás idegmobilizáció: a Maitland-manuálterápiának is része. A perifériás idegek rejtett érintettsége kevésbé ismert, gyakran gondolják izom, ín eredetű fájdalomnak (izomgörcs, ínhüvelygyulladás), melyet a vizsgálat során egyértelműen differenciálni lehet. Az idegek kezelése (kisugárzó fájdalom, zsibbadás megléte nélkül is!) szinte minden nyak-, ill. derékfájdalom esetén szükséges, az un. idegmobilizáció alkalmazásával, mely fájdalmatlan, kezdetben passzív, később aktív gyakorlatokat jelent.

Szegmentális stabilizáció: a nyak, ill. derék fájdalmak esetén a mély törzsizomzat automatikusan inaktiválódik, a külső izomzat pedig túlterhelődéséből adódóan görcsössé és fájdalmassá válik. A páciensek ez utóbbit szokták észrevenni. Amennyiben a mély-törzsizomzat aktválása, izomtónusának és erejének helyreállitása nem történik meg, a tünetek újra kialakulnak, és hosszútávú eredmény nem érhető el. A szegmentális stabilizáció a hosszútávú eredményt szolgálja tehát, és az összes későbbi gyógytorna gyakorlat alapja lesz. Biofeedback készülékkel megtanult gyakorlatok nagyban segitenek az egyébként nehezen megérezhető izmok tudatos működtetéséhez.  

Terrier-féle lágyrészmobilizáció: a beteg passziv mozgatásával egybekötött izmokon, inakon végzett masszázs, mely a másodlagos izomgörcsök hatékony oldását eredményezi, és igy előkészitője a fájdalmatlan gyógytorna gyakorlatoknak.

Állkapocsízületi terápia: rágóizmok lazító kezelése, triggerpont terápiája; az állkapocsízületi Maitland-manuálterápia alkalmazása; önterápia tanítása,  aktív korrekció a fej, nyaki gerinc, testtartás vonatkozásában.

A célom, hogy pácienseim a hétköznapokban tünetmentesen térhessenek vissza. Minden passzív beavatkozás jótékony hatása egy idő után elvész, ha egy egyénre szabott, hétköznapi megterhelésnek megfelelő (pl. sok ülés, hajolás, állás, gyaloglás, v. speciális: hangszerjáték, sport... ) gyakorlatsort nem tanul meg a páciens. A manuálterápiás kezelések tehát sohasem állnak önmagukban, mindig aktív gyógytorna követi őket. Kezelések végén minden alkalommal otthon végezhető gyakorlatsort adok, illetve utolsó alkalommal egy hosszú távú, megelőző gyógytornasorral távozhatnak a betegek, mellyel önállóan magukat is „karbantarthatják”.

Szakmai együttműködéssel:

Dr. Sápi Béla fogszakorvos - Uniklinik

Dr. Juhász Fanni gyermek fogszakorvos 

Dr. Visnyai Krisztina fogszabályozó szakorvos - OralCentrum, Érd

Dr. Kis-Márton Huba fogszabályozó szakorvos - Art Of Smile

Dr. Alföldi Tünde szájsebész fogorvos - Alföldi Dental System


Legfrissebb blogbejegyzések