Időpont egyeztetés: Hétfő - Csütörtök: 9-17-ig Péntek 9-14-ig   +36 (1) 613 8753,    +36 (70) 678-5015   |    1013 Budapest, Attila út 29. 4. em.

Online bejelentkezés

Gyógytorna

Rendelőnkben szakorvosok javaslatai alapján kerülnek a páciensek a gyógytornászhoz, mivel fontosnak tartjuk, hogy a diagnózis minél pontosabban legyen megállapítva, mely által a gyógytornászok is személyre szabottabb, egyéni mozgásgyakorlatokat állíthatnak össze. Fontosnak tartjuk, hogy az orvos és a gyógytornász között folyamatos kommunikációra legyen lehetőség.

A gyógytornász feladata az életminőség javítása. Célja minden esetben a normál működési funkció lehető leghamarabbi visszaállítása. A gyógytorna elején a páciensek állandó kontroll mellett végzik a feladatokat, ezután otthon egyedül is végre tudja hajtani az előírt mozdulatokat.

Nagyon fontos egyes degeneratív betegségek esetében (pl. lumbago), hogy miután panaszmentessé váltak se hagyják abba a gyógytornát.

Nézzünk egy pár terápiás módot, melyet kollégák kombinálva alkalmaznak:

McKenzie módszer:

Speciális gyógytorna, melyet gerincproblémák (gerincsérv, porckorongsérv, lumbágó) kezelésére alkalmaznak. Több mint 40 országban használt módszer, mely egy mozgásterápia rendszerre épül.
Robin McKenzie új-zélandi orvos, gyógytornász nevéhez fűződik aki a páciens által önállóan végezhető gyakorlatokra helyezi a hangsúlyt. Az általa kifejlesztett módszer világszinten az egyik legelterjedtebb kezelési eljárás gerincproblémákra, mozgásterápiára.

A hát gyógytorna gyakorlatai során nagy hangsúlyt kapnak az önállóan elvégezhető mozgásformák, amellyel a páciensek befolyásolni tudják a fájdalom mértékét és későbbi panaszokat előzhetnek meg.

Schroth terápia:

Elsősorban gerincferdülés (háromdimenziós scoliosis) és a Morbus Scheuermann konzervatív kezelésére szolgáló módszer. A módszer megakadályozza, illetve csökkenti a csontos szerkezetek, az ízületek, a porckorongok és szalagok deformálódását.

Alapja a speciális, háromdimenziós légzéstechnika, amely a gerinc felegyenesítésében és a törzs középre történő visszaforgatásában segít. A Schroth terápia minden esetben egyénre szabott, mivel a terápia megkezdése előtt a gyógytornásznak figyelembe kell vennie a diagnózist, a beteg korát, izmainak és ízületeinek állapotát. Ez a módszer azért is hatékony, mert nem csak a kétdimenziós, oldalirányú görbületeket rakja helyre, hanem a bordapúpot is kezeli, ezáltal válik a terápia háromdimenzióssá.
A Schroth terápiát az 1920-as években fejlesztette ki a német Katharina Schroth. Katharina önmaga is gerincferdüléstől szenvedett és naponta több órát is egyszerű, de hatékony gyakorlatok végzésével töltött, hogy gerince deformitását csökkentse. A gyakorlatok annyira hatékonynak bizonyultak, hogy megszüntették Katharina gerincferdülését, aki a gyakorlatokat elkezdte más betegeken is alkalmazni. Az 1930-as évekre Katharina tökéletesítette a módszer, ami a legelterjedtebb konzervatív gerincferdülést kezelő terápiává nőtte ki magát. A Schroth terápiát Katharina lánya, Christa folytatta, aki 50 éves pályafutása alatt 10.000 gerincferdüléses beteget gyógyított meg a hát gyógytorna segítségével.

Manuálterápia:

Kézzel végzett gyógyító beavatkozások és speciális műfogások rendszere, amely elsősorban sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások következtében létrejövő ízületi mozgásbeszűkülések feloldására szolgál. A közhiedelemmel ellentétben a manuálterápia nem csontkovácsolást jelent, mert a terápia során megalapozott, speciális technikák állnak a terapeuta rendelkezésére, melyet nagyon részletes, minden ízületre kiterjedő vizsgálat előz meg. A vizsgálatot követően az ízületi károsodás kezelése következik speciális fogások és technikák segítségével.

A kezelést követően az érintett szakaszon csökken a fájdalom, oldódik a mozgáskorlátozottság és az izommerevség, valamint javul a közérzet.
A kezelés után fontos továbbá az egyénre szabott, betanított gyógytorna, amely alkalmazásával a korrigált, kedvező állapot megőrizhető.